Rehberlik Servisi

OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİNİN TANITIMI

 

Rehberlik kişinin bir bütün olarak gelişmesini ve kendisini tanımasını hedeflemektedir. Rehberlik servisi öğrencilerimizle problem odaklı değil,gelişimsel rehberlik modeli temelli çalışmalar planlamaktadır.Öğrenciler sadece bir yönüyle değil bütünüyle gözlenmektedir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin 

 

Rehberlik ve psikolojik danışma nedir?

Bireyin kendisini tanıması, sorunlarını çözmesi, ilgi ve yeteneklerine uygun kararlar alabilmesi için ilgili kişilerce verilen hizmetlerine rehberlik ve psikolojik danışma denilmektedir. Rehberlik ve danışma hizmetleri uzun bir süreçte tamamlanan, bireye yardımı esas alarak kendini gerçekleştirmesine yardımcı olmayı amaçlayan profesyonel bir hizmettir. Bu hizmetler yürütülürken bireye yalnızca bilgi aktarılmaz, bireyin disipline edilmesi gibi bir amaç taşınmaz, kişilerin yapamadıkları onların yerine yapılmaz. Yapılan her türlü çalışmada gizlilik en önemli ilkedir. Ayrıca rehberlik hizmetinden faydalanmak isteyenlerin kendi isteğiyle başvurmaları istenilen hususların başında gelir.25-10-2017

REHBERLİĞİN AMACI

       "Rehberliğin amacını; bireyin, kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir" şeklinde tanımlayabiliriz. Bundan yola çıkarak rehberliğin amacı ile ilgili şu maddeler sıralanabilir :

1.     Kendini tanıması,

2.     Çevrede kendisine açık olan fırsatları öğrenmesi,

3.     Gizil güçlerini geliştirmesi,

4.     Çevresine uyum sağlaması.

       Belirtilen bu amaçların ilk ikisi, bireyin çevresi ve kendisi hakkında doğru ve ayrıntılı bilgi edinmesi gereğini vurgulamaktadır. Kendini tanıması ile, beden ve zihin yetenekleri, hoşlandığı ve hoşlanmadığın faaliyetleri, psikolojik ihtiyaçlarını, hayattan neler beklediğini, tutum ve değerlerini tanıması kastedilmektedir. Kişinin kendini tanımasına yardımcı olmak rehberliğin birinci işlevidir.
Bireye toplumda açık gelişme olanakları ve uyması gereken kurallar hakkında bilgi verme rehberliğin diğer işlevidir.
      
        Bilgi Verme :
 Öğrenciyi; yetenek ve ilgilerine uygun okullar, programlar ve meslekler hakkında aydınlatma, ona görgü ve disiplin kuralları hakkında bilgi verme gibi faaliyetleri kapsar.
       
         Yardım :
 Yardım kavramı ile kastedilen; tavsiye vermek, akıl öğretmek, bireyi doğru olduğu var sayılan bir hareket tarzını benimsemeye ve uygulamaya zorlamak olmayıp, ona çeşitli seçenekleri tanıtmak ve en uygun olanı seçmesi için gerekli değerlendirmeyi yapabilecek hale gelmesine çalışmaktır.
       
        Yol Gösterme :
 Yol gösterme değil, yollar göstermedir. Çeşitli yolların avantajlı ve dezavantajlı yönleri tartışıp kendisine uygun olanı seçebilmede bireye yardımcı olmaktır.
Bu açıklamalardan yola çıkarak rehberliğin amacı olarak belirtilen " Kendini gerçekleştirme" nin tanımını yapabiliriz.
       
        Kendini Gerçekleştirme :
 Bireyin, kendini anlaması, problemlerini çözebilmesi, kendine uygun seçimler yaparak gerçekçi kararlar alabilmesi, kendi kapasitelerini en uygun bir düzeyde geliştirebilmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir uyum yapabilmesi, v.b. psikolojik danışma ve rehberlik yardımının esasını oluşturan ve bireyin kendini gerçekleştirme düzeyini geliştiren belirgin sonuçlarındandır.

       Kendini Gerçekleştirmekte Olan Bireyin Özellikleri : Kendini gerçekleştirmekte olan birey daha yeterli bir kişiliğe sahiptir; daha verimlidir. Kim olduğunu gerçekçi bir gözle algıladığı gibi kim olabileceği hakkında da ha tutarlı bir görüşe sahiptir. Kendini gerçekleştirmekte olan birey hem kendisi hem de başkaları hakkında iyi düşüncelere sahiptir; insan değerlerine saygı duyar, onları benimser ve geliştirir. Kendini gerçekleştirmekte olan birey zamanının iyi kullanır; geçmişten çok geleceğe dönüktür; yaratıcıdır. Kendine saygı duyar ve kendini olduğu gibi kabul eder; duygularını açığa vurmaktan kaçınmaz. Kendini gerçekleştirmekte olan birey değişmeye ve yeni yaşantılara açıktır. Kendini değişmekte olan bu gerçek dünyanın yine değişmekte olan bir parçası gibi görür.
Kendini gerçekleştirme, birey için, kuşkusuz yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Her bireyin belli bir dönemde belirli bir gerçekleşim düzeyi vardır. Bu gerçekleşim düzeyinin zaman içinde olumlu yönde gelişmesi beklenir.  İşte, psikolojik danışma ve rehberlik yardımının amacı da yukarıda sıralanan özellikler bakımından bireyin bu gerçekleşim düzeyini geliştirmek ve en uygun seviyeye gelmesini sağlamaktır.


OKULLARDA REHBERLİK HİZMETLERİ

Bireyde meydana gelen davranış değişikliklerinin bir kısmı rastlantısal ve kendiliğinden, bir kısmı ise yetişkinler tarafından planlı ve kasıtlı olarak gerçekleştirilir. Bireyin davranışlarında kendi yaşantıları yoluyla kasıtlı ve istendik davranış değişikliği meydana getirme sürecine "eğitim" adı verilmektedir. Amacı bireylerin kendilerini gerçekleştirmelerine yardım etme olan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin esası da bireylerin davranışlarını değiştirmeye yöneliktir.

Rehberlik: kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerinin geliştirilmesi, çevresine sağlıklı ve dengeli uyum yapması ve böylece kendini gerçekleştirebilmesi için bireye yapılan yardımdır.

Eğitim alanında rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin en önemli işlevi öğretimi kolaylaştırıcı şartları sağlamak ve öğrencilerin öğretimden yararı sağlayabilmeleri için gerekli ortamı hazırlamada öğretmenlere yardımcı olmaktır.

Fiziksel ve toplumsal yaşamla ilgili olgulardan kaynaklanan sorunların ve bunlara bulunmuş çözüm yollarının tanıtılması ve karşılaşılabilecek yeni sorunlara çözüm bulabilme becerilerinin geliştirilmesi okullarda çeşitle ders konularının amacını oluştururken; bir kimsenin kendi hayatında karşılaştığı kişisel sorunlar hiçbir dersin konusu olmayıp rehberlik ve psikolojik danışma servislerinin işidir.

 

25-10-2017

İlkelerimiz

  •  Gizlilik
  •  Gönüllülük
  •  Süreklilik
  •  Kişi haklarına saygı
  •  Güven
  •  Bireyin değerliliği
  •  İşbirliği

 






Rehberlik Servisi Ne Değildir?

  • Bireyin yapamadıklarını onun adına yapmaz.
  • Disiplin,yargılama ya da ceza merkezi değildir.
  • Rehberlik servisi hastane,rehber öğretmen doktor değildir.
  • Problemi çözmez çözüm sürecine yardımcı olur.

25-10-2017


REHBERLİK SERVİSİNE BAŞVURU

Rehberlik Servisi, eğitim yılı boyunca öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin serbestçe başvurabileceği bir birimdir. Rehberlik servisinden yararlanmanın herhangi bir prosedürü yoktur. Fakat randevu almak hizmetin daha etkin ve planlı yapılmasını sağlamak içindir. Hafta içi her gün 09.00 - 15.00 saatleri arasında hizmet verilmektedir.




Okulumuzda bulunan rehberlik ve psikolojik danışma servisine ihtiyaç duyduğunuz her konuda başvurabilirsiniz.

Bu konulardan bazıları;

  •  Kimseye anlatamadığınız fakat birileriyle paylaşmak gerekliliği hissettiğiniz duygu ve düşünceleriniz olduğuna inanıyorsanız,
  •  Günlük hayatta karşılaştığınız problemlerle baş etmek için ihtiyaç duyulan becerileri kazanmanın yollarını öğrenmek istiyorsanız,
  •  Ders çalışma alışkanlıklarının nasıl olduğunu öğrenmek istiyorsanız,
  •  Başarısızlık nedenlerinizi anlamak istiyorsanız,
  •  Çekingenim. Biraz daha girişken olmak istiyorum diyorsanız,  Toplum karşısında konuşmaktan çekiniyorsanız,
  •  Moraliniz bozuk, aklınız karışık ve bu nedenle biriyle konuşmak istiyorsanız,
  •  Sınav kaygısı yaşıyorsanız,
  •  Okula ve ortama uygum sağlamakta zorluk yaşıyorsanız,
  •  Arkadaşlık ilişkilerinde problem yaşıyorsanız,  Kendinize uygun bir arkadaş bulamıyorsanız,
  •  Hedef belirlemede ve meslek seçiminde destek istiyorsanız,
  •  Karar vermede zorluk yaşıyorsanız, karar verme yöntemlerini öğrenmek istiyorsanız,
  •  Zamanı etkili şekilde nasıl kullanacağınızı öğrenmek istiyorsanız,
  •  Özgüveninizi geliştirmek istiyorsanız,  Problem çözme yöntemlerini öğrenmek istiyorsanız,
  •  Öfkeli ve öfkenizi yönetme becerisini geliştirmek istiyorsanız,
  •  Başkasına paylaşamadığınız sorunlarınız varsa,
  •  Kendinizi geliştirmek, gerçekleştirmek ve ihtiyaç duyduğunuz konularda, ihtiyaç duyduğunuz anda görüşmek için rehberlik servisine başvurabilirsiniz. 

25-10-2017



Kaynak: google
Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi